Forsknings stipendium

ansøgning åbnes i 2027

Kvanteteori..


er i mere end 120 år diskuteret indgående. Opfører naturen sig virkelig anderledes og udviser mærkværdige egenskaber på det allermindste niveau?


Teorien har mange faddere omkring begyndelsen af det 20'ende århundrede, men især Albert Einstein og Niels Bohr diskuterede naturens mærkværdigheder indgående i mere end tyve år og blev aldrig helt enige.


Idag anses teorien som robust og eksperimentelt eftervist på mange områder. Det gælder således også 'quantum entanglement', der er ét fænomen moderne forskning søger at benytte i udvikling af såkaldte 'kvantecomputere', dvs. specialiserede kalkulatorer med ufattelig stor regnekraft.

Den, som ikke rystes af kvanteteorien, har ikke forstået den!

- Niels Bohr


Svartzengren Fonden har fulgt den accellerede udvikling de sidste fem år. Vi ser med IBM, Google, Microsoft og D-Wawes entré i udvikling af kvantecomputeren en ny "disruptive" industri af computere og software, der allerede efterspørger talent til at forstå og udrulle nye teknologier.


Danmark er i en unik situation med DTU og især Niels Bohr Institutet, hvor en overleveret viden, tradition og metode og ikke mindst international respekt bringer os helt i front som land. Det blev senest markeret ved den amerikanske udenrigsminister Blinken's besøg på Niels Bohr Institutets afdeling for "quantum devices".


Svartzengren Fonden vil efter 2027 støtte forskning og talent, der arbejder med udvikling af teknik og algoritmer til automatisering af prognosticering af priser og handel i de finansielle markeder, især ved brug af digital- og kvantecomputerteknologi.  


Forventet årligt stipendium: 75.-100.000 kr.